Blyanten

tegneblyanter

Blyanten kommer fra rett og slett fra blyanttreet. Vel, det er nesten helt sant. Treet i de finere blyantene kommer i hvert fall fra virginia-eineren (Juniperus virginiana), aka. blytanttreet. Og så, for å rette opp i den vanligste misforståelsen; blyanten inneholder ikke bly. En gang var riktignok blyanten en trepinne med en blyspiss, og derav ordet ”blyant”, men i dag består ”blyet” av finmalt og brent grafitt og leire.

Avhengig av leireinnhold og brennetid framstilles det blyanter av ulike hardhetsgrader. Den hardeste blyanten (9H) gir en lys strek mens den mykeste (9B) gir en mørk. Blyantene rangeres i et system som vises på bildet under.

skala

.

Blyanten i midten (HB) er den vanligste blyanten. Denne fungerer helt fint som skriveredskap, men til tegnearbeid kan det være en fordel å bruke en mykere blyant siden den lettere gir fra seg farge på papiret og man unngår å sette dype spor som ikke lar seg viske vekk. Merk deg at jeg sier at dette kan være en fordel, for er du stø på hånda og ønsker en presis og lys strek, vil de harde blyantene være bedre egnet.

Den store blyantprodusenten Derwent har delt blyantskalaen opp i tre kategorier, Hard – Technical (B-9H), Medium – Designer (6B-4H) og Soft – Sketching (9B-H), men det finnes ingen fasit for hvordan man skal bruke de ulike blyantene. Det er bare å prøve seg fram.

Selv bruker jeg alltid flere blyanter i én og samme tegning. I tegningen til venstre har jeg f.eks. brukt 2B til omrisset, 4B til de lettere skyggene og 6B til de mørkeste partiene.

.

.

.

Et annet tegneredskap jeg ofte benytter er grafittstiften. Den får lure seg med på dette innlegget fordi den i praksis er en blyant, bare uten treverk. Grafittstiften brukes helst ved større arbeider og har muligens flere variasjonsmuligheter enn blyanten. Uspisset vil den gi en kraftig strek og brekkes den opp i biter kan man oppnå spennene effekter ved å bruke den flatt på papiret.

.

God helg folkens!

MHusnes

7 kommentarer Legg til din

 1. Ingeborg sier:

  Blyant = bestevenn ❤

  1. Husnes sier:

   Ja, ikke sant:)

 2. Tilbaketråkk: Tegneutstyr « husnes
 3. Therese Bråthen sier:

  Hei, kan jeg får lov til å bruke bildet av blyantene dine i min eksamensoppgave?
  Hilsen Therese Bråthen:)

  1. Husnes sier:

   Det er helt greit:)

 4. Therese Bråthen sier:

  Takk 🙂

 5. Tilbaketråkk: Tegnemedier « husnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s