Uventede assosiasjoner

Så var det klart for et nytt innslag i føljetongen ”Marianne presenterer tidligere arbeider”. Hva skal jeg skrive om dette bildet, tenkte jeg. Jeg kunne sagt at det var mitt første forsøk på silketrykk og at det er basert på ei tegning av tantebarnet mitt, eller rettere sagt, det er basert på ei tegning etter et foto av den skjønne lille jenta (det er utrolig vanskelig å få små barn til å sitte stille lenge nok til at du får tegnet dem), men det er kanskje ikke så interessant. Så begynte tankene å fly.

(Silketrykk, A2)

Det er søndag og tidlig vår eller sen vinter (litt avhengig av hvordan man ser på det) her i Trondheim og selv om jeg er lei av både vind, regn og snø er det ikke været, men altså dette bildet, som leder tankene mine til Hellas, Athen og greske menn. Jeg tenker nærmere bestemt én mann, Platon (427 -347 f.Kr.). Nå er det mye man kunne sagt om denne herren og hans filosofi, men det er først og fremst hans syn på kunst jeg finner interessant.

Før jeg nå fortsetter må jeg bare få skyte inn at jeg selv ikke ville tatt alle de videre opplysningene for god fisk. Årsaken til dette er at innlegget kun er basert på min egen, halvveis glemte, ex.phil kunnskap og Wikepedia, så kildegrunnlaget er altså under enhver kritikk.

Til de som har latt ex.phil forelesningene gå i helt glemmeboka, eller til de som aldri har interessert seg for eldre greske menn, kommer nå en kort oppsummering av Platons filosofi. Platon hadde et såkalt dualistisk verdensbilde. Han mente at i tillegg til vår materielle og sansbare verden finnes det en egen verden for idéene. Idéene er evige og uforanderlige mønstere for alle ting vi omgir oss med. Sånn å forstå er vi også å betrakte som ”ting”. Vi fødes ut av idéen ”menneske” for så å vandre rundt her i ”tingverdenen” som Ola eller Kari en stund, så dør vi og blir igjen til ”menneskeidéen”. Idéene betraktes som hellige, men det helligste av det hellige er selve idéenes idé, idealet: Det godes idé (en sammenfatning av det skjønne, det sanne og det gode).

Med det godes idé plassert på toppen vil rangeringen fortsette som følgende: Idéene vil havne på en andreplass, tingene vil være en god nummer tre mens, nå kommer det interessante, etterligningen av tingene, alså kunsten, ikke verdsettes nok til å en pallplassering engang.

Kunstnerne sto altså ikke særlig høyt i kurs hos Platon, så du lurer kanskje på hvorfor hans filosofi ble gjenstand for min oppmerksomhet i dag? Til det kan jeg svare at det skyldes dette bildets omstendelige framstillingsprosess. Først fotograferte jeg tantebarnet mitt, så ble filmen fremkalt på gamlemåten, med negativer, mørkerom og det hele. Ved hjelp av fotografiet lagde jeg en tegning som siden ble forstørret og kopiert over på et transparent. Transparenten ble så brukt til å overføre bildet til en silkeduk. Ikke før nå, etter hele denne prosessen, kunne silkeduken benyttes til å trykke det endelige bildet.

Mon tro hva Platon hadde ment om dette da? Ville det bare vært en ren forringelse av menneskeidéen, en etterlikning etter en etterlikning etter en etterlikning etter en etterlikning osv.? Eller er det muligens tilført noe annet på veien? Uansett hva han måtte ha ment eller ikke ment er i alle fall mine to tantebarn uendelig verdifulle for meg. Det, som sagt, søndag og visstnok hviledag, så jeg vil bare ønske dere en fin avslutning av helga og jeg gir meg med dette:)

MHusnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s