Tegneutstyr

Noe av det flotte med tegning er at man nødvendigvis ikke trenger så mye utstyr. En enkel blyant og ei tegneblokk holder lenge, men ønsker man å utvide sitt repertoar finnes det en mengde redskaper å ta i bruk. I dette innlegget tenkte jeg derfor å gi noen tips og skrive litt om det utstyret jeg selv bruker og finner nytten i.

Øynene

Først av alt er det viktig å bruke øynene. Dette høres kanskje opplagt ut, men for utenom hånda er øynene ditt viktigste redskap. Studér og undersøk motivet grundig. Det vil si – er oppgaven å tegne akt så sørg for å ta deg en tur rundt modellen slik at du ser alle former og linjer, vær oppmerksom på forholdet mellom bærende og hvilende kroppsdeler. Med denne kunnskapen tilgjengelig vil det sannsynligvis bli lettere å få på plass de perspektiviske forkortingene som må til for å skape et realistisk rom og dybde i bildet.

Tegn det du ser, ikke det du tror du ser!

Blyant og papir

Så var det blyanten, men den har jeg utførlig beskrevet i et tidligere innlegg. Det kan du lese ved å trykke her

I tillegg til et utvalg av ”vanlige” tegneblyanter er trykkblyanten god å ha, særlig når det kommer til å tegne små detaljer. Fordelen med trykkblyanten er at du slipper å bruke blyantspisseren til stadighet. Blyet jeg bruker har en hardhetsgrad på 2B.

Man kan tegne på nærmest hva det skulle være, men papir er og blir nok det vanligste. Papir kan variere i tykkelse (vekt), størrelse, struktur, farge, sugeevne, pH, pris osv. Her må man bare prøve seg fram, men vær obs på at billig cellulosepapir kan være syreholdig og vil da bli brunt og sprøtt med tiden. Bomullspapir har bedre kvalitet, er syrefritt og motstår forringelse.

Og når jeg nå først er inne på temaet papir, ha alltid et liggende under hånda slik at du unngår dra utover det du allerede har tegnet.

Tegnebrett, viskelær, knetgummi og kost

Papiret fester jeg til et tegnebrett med kliper eller papirtape. Tegnebrettet er ikke mer komplisert enn ei plate i passende størrelse og med en med jevn overflate. MDF- eller huntonittplater (slike som brukes ofte som bakstykke i billedrammer) er ideelle til det formålet.

Neste på listen er viskelæret, noe jeg sjelden benytter meg av. Én ting er at viskelæret kan skade papiret, men fordi jeg passer på å tegne opp grunnrisset veldig forsiktig synes ikke dette etterhvert som tegningen tar form. ”Uheldige streker” fjerner jeg med knetgummi, et mykt tyggegummiaktig viskelær. Knetgummien er forøvrig også fin til å «hente opp» høylys med. Skulle jeg mot formodning bruke viskelæret børster jeg bort viskelærrestene med en fin kost/pensel.

Papirstubb

Jeg er ikke stor fan av å jevne ut valørene ved å gni utover blyantstrekene. Faren er stor for at tegninga blir grå og mister sin karakter. Men, mestrer man derimot denne teknikken kan resultatet bil utrolig bra, huskeregelen er bare at aldri må bruke fingrene til dette. Selv om hendene er rene og pene (slik de bør være når du tegner) vil huden likevel avgi fettstoffer som setter permanente flekker på papiret. Papirstubb er redskapet til dette formålet, men man kan også bruke mykt tørkepapir eller bomull. Fordelen med papirstubben er at den kan spisses med en vanlig blyantspisser.

Lysbord

For å overføre skisser eller deler av en tegning over på et annet papir er det greit å ha et lysbord, men så lenge det er lysere ute enn inne er det helt kurant å bruke vinduet. Problemet er bare at man da kan bli litt gåen i armene i og med at man ikke har noe underlag å hvile dem mot.

Dessverre er lysbord relativt dyrt å skaffe seg, men man trenger ikke å bli rådløs av den grunn. Mitt eget lysbord består av ei ramme og ei lampe, begge fra IKEA, samt gaffateip. (Utrolig hvor langt man kommer med en rull gaffateip!)

 

MHusnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s