Perspektiv

Her om dagen kom jeg over denne tegneseriestripa og ble inspirert til å skrive litt om temaet perspektiv.

.

.

Sentralperspektiv

Her ser du at tegneserieskaperen har skapt dybde ved å la veien bli smalere og smalere etterhvert som den forsvinner ”innover” i bildet. Forestill deg fortsettelsen på linjene som danner veikantene og du vil oppdage at de møtes i et punkt oppe himmelen. Dette er et godt eksempel på bruk av sentralperspektiv, eller ettpunksperspektiv som det også kalles.

Store Norske Leksikon har definert sentralperspektivet slik:

Sentralperspektivet er basert på det optiske fenomen at gjenstander som befinner seg i ulik avstand til en betrakter, synes å ha ulik størrelse; jo mindre jo lenger bort fra betrakteren de befinner seg.

.

Linjeperspektiv

Linjeperspektivet ble oppfunnet av den italienske renessansekunstneren og arkitekten Filippo Brunelleschi (1377-1446) i 1413. Les mer om dette her.

.

Luft- og fargeperspektiv

I ungrenessansen ble også luft- og fargeperspektivet utviklet av landsmannen og kunstnerkollegaen Domenico Veneziano (1400-61). Luftperspektiv er en teknikk som går ut på å skape dybde i bildet ved å la fargenes valør blir lysere og mer blålig jo lenger borte den befinner seg fra betrakteren.

.

Verdiperspektiv

Verdiperspektiv betegner en framstillingsmåte, som var mye brukt i tidligere tider, hvor viktige personer opptrer som vesentlig større enn de øvrige. Verdiperspiktivet omfatter også tradisjonen fra det gamle egypt, der alt og alle ble framstilt fra sin mest karakteristiske side. F.eks. ble hodet alltid gjengitt i profil mens øyet alltid ble gjengitt rett forfra. Ikke helt ulik den teknikken barn benytter når de tegner.

MHusnes

2 kommentarer Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Linjeperspektiv « husnes
  2. Tilbaketråkk: Linjeperspektiv |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s