Dybde / billedrom

Rommet har tre dimensjoner: høyde, bredde og dybde. Når vi tegner er det denne virkeligheten vi forsøker å gjengi på en todimensjonal flate. Da gjelder de å mestre illusjonens kunst. For det finnes noen grunnleggende teknikker som kan få oss til å tolke det vi ser som tredimensjonalt. Disse teknikkene er basert på vår reaksjon på visse mønstre i linjer, former, valører og teksturer.

Her er noen eksempler:

.

Størrelseskontrast/tingkontrast

Vi har en evne til å oppfatte grupper av gjenstander som likeartet i størrelse. Et eksempel er disse herrene på bildet (under). Det er tydelig å se at de varierer i størrelse, men likevel er sannsynligheten er stor for at du tolker bildet dithen at herrene egentlig er like høye og at det er avstanden som varierer. Et enkelt grep for å skape en illusjon av dybde.

 

.

Vertikal plassering i bildet 

Hvis du ser innover i et rom kan det synes som om gulvet går oppover mot horisonten. Gjenstander som er plassert på gulvet vil dermed se ut som om de står høyere når de befinner seg på avstand. Vil vi ha noe til å se ut som om det langt borte, kan vi bare plassere det høyere opp på billedflaten.

.

Overlapping

Dybdeillusjon kan også skapes ved å la én gjenstand overlappe (delvis dekke) en annen. Ved overlapping skapes det imidlertid lite romdybde, men hvis vi  kombinerer overlapping med andre metoder for å skape dybde på, vil dybdefølelsen bli sterkere, for eksempel ved bruk av linjer og ulike teksturer og valører.

   

 

.

Tekstur

Se for deg en murvegg hvor steinene danner en tydelig tekstur. Etterhvert som overflateteksturen går innover i billedplanet, vil tettheten gradvis øke. Basert på de samme prinsippene som ved bruk av sentralperspektiv vil de elementene som teksturen består av, avta i størrelse og avstanden vil bli mindre mellom dem.

  

.

Luftperspektiv

Jeg har så vidt vært innom dette i et tidligere innlegg om perspektiv. Luften eller atmosfæren virker inn på hvordan vi oppfatter farger, valører og konturer på ting. Jo større avstand, desto mer dempede blir fargene. Valørene blir lysere og gråere, formene blir mer diffuse og detaljene mer utydelige. Et maleri av Leonardo da Vinci, som er så kjent at det ikke trenger noen videre presentasjon, illustrerer dette godt.

 

 

MHusnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s