Forkortning

Forkortning er en perspektivisk framstilling av en gjenstands utstrekning i dybden.

F.eks. må en liggende figur fremstilles med forkortning for å virke overbevisende. Når vi tegner denne figuren sett fra den ene enden og ser i lengderetningen, vil de kroppsdelene som er nærmest øyet ditt, fremstå som mye større enn de delene som befinner seg i den andre enden.

I følge proporsjonsreglene kan menneskekroppens totale lengde til en viss grad bestemmes ut fra størrelsen på hodet.

Det er vanligste er å si at lengden varierer med 6,5 – 8 hodelengder. (les mer om proporsjoner: her) På skissen (under) ser du derimot at hodet bare utgjør omlag én tredel av kroppens “lengde”.

Det kan være vanskelig ikke å bli påvirket av tanken på at hodet umulig kan være så stort og mange vil avfeie det de ser med egne øyne, og rette på tegningen slik at den kommer i overensstemmelse med deres egen misoppfatning. Så jeg siterer (igjen) Betty Edwards påstand: “Å tegne er å se”.

Når det gjelder referanser innen kunsthistorien er det ett bilde som står klart fram. I renessansen, den gang da kunstnerne først virkelig ble bevisst bruken av sentralperspektivet, malte Andrea Mantegna (1431-1506) bildet «Den døde Kristus».

(Den døde Kristus, ca. 1500, tempera på panel, 66×81 cm, Pinacoteca di Brera i Milano)

Selv om vi tydelig ser at Jesus ligger vertikalt innover i bildet, er del likevel noe som ikke «stemmer». Kunstnerens bruk av perspektiv/forkortning er besynderlig, for i «virkeligheten ville jesu’ føtter dekket hele billedflaten. Hadde dette maleriet vært et fotografi ville den avbildede hatt enormt hode og en brystkasse Hulk Hogan bare kunne drømt om. Uten å gå i detalj, kan man jo også se at andre kroppsdeler nok virker en smule overdrevne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s