Tegnemedier

den

I kategorien tegnemedier vil nok blyanten fremheve seg som det enkleste og mest anvendelige redskapet. Blyanten og grafittens egenskaper finner du nærmere omtalt her

Utover dette finnes mange spennende alternativ å velge mellom…

……………………………………………

Trekull (forkullede pilekvister) er et naturlig tegnemedium som gir et rikt og fløyelsaktig uttrykk.

Komprimert trekull gir større intensitet og forekommer i jevntykke stifter.

Trekullblyanter kommer i ulike hardhetsgrader, de kan spisses og er velegnet for finere og detaljerte tegninger.

Kritt/rødkritt fremstilles ved å blande knust kalkstein, pigment (jernoksid, i dette tilfellet), vann og et bindemiddel. Tegnekritt er litt hardere enn pastellkritt og lager sartere avtegninger.

.
.

Pastellkritt eller tørrpastell er enkle i bruk og innehar en stor fargeintensitet. Pigmenttettheten og en pulveraktigg sammensetningen skyldes at det er benyttet lite bindemiddel i fremstillingsprosessen.

Pastellblyantene er hardere enn pastellkrittene og egner seg derfor ikke til å dekke større flater. Blyantformen gjør dem derimot velegnet til å tegne fine linjer og detaljer.

Oljepastell er bundet sammen med olje i stedet for plantegummiløsning. Stiftene er noe klebrige, men til gjengjeld hefter de godt til papiret. Velegnet til teknikken sgraffito (sgraffito betyr skraping, se eksempel under).

 .

Fargeblyanter

Fargeblyanter finnes i utallige utgaver. Blyantene skiller seg fra pastellstifter ved at fargene ikke blander seg med hverandre, men kan legges lag på lag for å få en optisk fargeblanding.

.

Akvarellblyanter

Akvarellblyanter er et godt alternativ til skrinet med akvarellmaling. Strekene løser seg opp i kontakt med vann og kan lett bearbeides ved hjelp av pensel.

.

Dyppepenner

Pennesplitten – som kommer i forskjellige utgaver – festes i et eget skaft og dyppes i blekk. Stålsplitten reagerer på trykk slik at blekket vil siver ut igjen og etterlate seg linjer på papiret.

.

Fyllepenn

Fyllepennen skriver med blekk som fylles inn i et eget kammer inne i pennen.

.

Tusjpenn/fiberpenn har en fiberspiss av filt eller nylon. Fargestoffet ligger inne i en porøs beholder i penneskaftet, og vil i noen tilfeller kunne etterfylles.

…………………………………………..

Teknisk penn er en rørpenn med blekkpatron og en hul stålspiss. I likhet med kulepennen overføres blekket til underlaget ved hjelp av en kule som sitter ytterst i spissen. Denne pennen gir god kontroll og tegner jevne streker.

.

Tusj finnes i to utgaver: vannfast og vannløselig tusj. Vær imidlertid oppmerksom på at sistnevnte vil falme når den utsettes for lys. Tusj som fargepigment har tradisjonelt funnes i form av tørkede stenger som rives i vann før bruk. I dag selges tusj stort sett i flytende form. Ved bruk av flytende tusj eller tegneblekk åpner det seg mange muligheter. Pensler eller penner laget av ulike naturfibre som f.eks. fjær, siv eller bambus vil gi en rik og varierende strek, alt avhengig av tegnemediets stivhet og motstand.

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s