Tegne etter foto- overføre motiv

En tegning som er utarbeidet etter et fotografi kan sjelden eller aldri komme opp i mot en tegning basert på observasjon av en reell modell eller en scene. Det at lyset endrer seg eller at modellen flytter foten noen få centimeter til venstre kan være med på å gi tegningen et helt eget liv, en stofflighet som man ofte mister dersom man tegner etter et fotografi – et fastfrosset øyeblikk. Men i vår travle hverdag er det ikke bare, bare å sette seg ned med skisseblokka så snart det perfekte motivet dukker opp, da er det greit å ha et kamera for hånden. Av denne grunn har jeg bestemt meg for å fokusere på fordelen med å benytte fotografiet som utgangspunkt: du får nærmest ubegrenset med tid til å finpusse hver minste detalj!

Man skulle nå tro at det var rimelig enkelt å tegne etter et todimensjonalt motiv, men det å få alle elementene til å stå i et riktig forhold til hverandre kan være utfordrende nok. Videre vil jeg derfor demonstrere en velkjent teknikk blant kunstnere, et hjelpemiddel for å overføre/forstørre et motiv.

.

Først tar jeg et fotografi av motivet jeg skal tegne

.

Så plasserer jeg et rutenett over motivet. Antall ruter kan variere, det viktige er at rutene er kvadratiske.

.

Deretter tegner jeg opp et rutenett – med et tilsvarende antall ruter – på tegnearket. Rutene er nå forstørret, men de er fortsatt kvadratisk! (F.eks. kan rutene på fotografiet være 1x1cm og rutene på tegnearket være 2x2cm.) Så er det bare å ta for meg motivet rute for rute. Jeg får et mindre areal å konsentrere meg om samtidig som elementene automatisk faller på riktig plass i forhold til hverandre.

.

Nettet tegnes forsiktig opp med en myk blyant slik at det skal være enkelt å viske bort etter hvert som tegningen blir ferdig.

Bildet er forøvrig tegnet med sepiafarget kritt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s