Hvordan tegne øyne

den

Øyne

Når du tegner portrett er det viktig å vite hvordan man tegner øynene. Ikke bare er de selveste sjelens speil, men uttrykker også en persons humør, i større grad enn munnen.

.

Plassering

Øynene sitter omtrent midt på hodeskallen. Det er lett å begå den feilen å tegne øynene for høyt opp mot issen. Tegn gjerne opp en horisontal hjelpelinje og plaser øynene på denne. La mellomrommet mellom øynene tilsvare bredden av det ene øyet.

.

Anatomi

For å tegne øyne på en overbevisende måte er det greit å vite litt om den underliggende anatomien. Øyet er omgitt av muskler og fettvev, og det ligger delvis inne i en fordypning i hodeskallen.

.

Øyet er formet som en kule og derfor vil også alle linjene rundt øyet være buede.

.

Den indre øyekroken, hvor tårekanalen har sitt utspring, har en litt avrundet og avlang form. Den ytre øyekroken er enklere, og sitter noe høyere enn den indre.

.

Pupille og øyekrok

Pupillen er helt mørk, og dens størrelse avhenger av lysforholdene. I sterkt lys trekker pupillen seg sammen, og i skygge utvider den seg.

Iris, den fargede delen, opptar et ganske stort område av øyet, så med mindre du vil at øynene skal uttrykke redsel eller overraskelse, bør du begrense området hvor det hvite er synlig. Omtrent en åttendedel av iris vil være skjult under det øvre øyelokket, og den nederste kanten vil så vidt berøre det nedre øyelokket.

.

Øyelokk

Med unntak av hos eldre mennesker vil det nedre øyelokket være mindre enn det øvre. Det nedre øyelokket vil også være lysere siden lyset som oftest kommer ovenfra.

.

Glimt i øyet

Husk å ta med det lille feltet der lyset reflekteres. Det er det som gir øynene «liv».

.

Øyenbryn

Studer øyenbrynene form og plassering. Dette har mye å si i forhold til ansiktsuttrykk og portrettlikhet. Legg også merke til i hvilken retning hårene vokser i. Hos eldre mennesker kan øyenbrynene virke mer bustete, og hårene kan vokse i litt forskjellige retninger. Tegn nesten hvert enkelt hår, men pass på slik at øyenbrynene ikke blir for mørke, da vil det se unaturlig ut.

.

Øvelse

Hvis du vil øve deg på å tegne øyne, men tilfeldigvis ikke skulle ha et par løse øyne ligge og slenge, kan du ta et tykt gummistrikk og sno dette rundt en pingpong-ball, slik at det hele ligner et øyeeple med øyelokk.

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s