Hvordan tegne nese

Nese

Lang, spiss, stor, liten, bred eller krokete, alle neser er forskjellige. I varierende grad stikker den uansett ut fra ansiktet, og den kan derfor være vanskelig å tegne, særlig når den betraktes rett forfra. Felles for alle neser er at de begynner mellom øynene, der pannen slutter, for så å vide seg mer eller mindre skrått utover ned mot munnen.

For å kunne gi en troverdig beskrivelse av nesens form vil det være nyttig å vite hva som befinner seg under huden. Nesen består tilsammen av de midterste delene av overkjevebena, samt to korte, flate ben. Knoklene fortsetter over i bruskplater som gir nesetippen og nesevingene deres form.

.

Det er særlig nesebenets form (markert med rødt) som avgjør nesens ytre utseende. Nesebenet utgjør omtrent 1/3 av nesens totale lengde, og det er ved benets avslutning at nesen ofte får en ekstra forhøyning. (Dette er med andre ord dette området plastikkirurgene går løs på med hammer og meisel.)

.

.

Lys og skygge

I alle tilfeller der nesen ikke avtegner seg i skarp profil, spiller lyset og skyggene en viktig rolle. Vær oppmerksom på at dersom ansiktet er badet i et sterkt lys forfra, slik tilfellet kan være dersom du tegner etter foto hvor det er brukt blitz, vil det gi deg lite å arbeide med. Snapshots vil derfor sjelden, eller aldri være et godt utgangspunkt for tegneøvelser.

I de fleste tilfeller dannes det en dypere skygge på den ene eller andre siden av nesen og ut mot kinnet. De dypeste skyggene finner vi imidlertid ofte i området ut mot øynene og under nesen, der neseborene er. Overgangen mellom nesevingene og kinnet er også tydelig markert. Et annet skyggebelagt felt som er lett å overse ligger rett over nesens smaleste punkt. Over neseroten og opp mot panna legger det seg ikke sjelden en fin og bueformet skygge.

.

Til å begynne med…

Til å begynne med kan det være lurt å streke opp hjelpelinjer der du forsøker å bryte strukturen ned til enkle grunnformer. Da vil det være enklere anslå hvordan skyggene faller. Hjelpelinjene visker du ut etter hvert som tegningen tar form.

.

Lykke til!

.

2 kommentarer Legg til din

  1. Inger-Marie Larsen sier:

    Sønnen min skulle tegne «nese» til ei skoleoppgave. Vi søkte på nettet og så kom denne fram. Så flotte tegninger! God hjelp! Til alt overmål vet jeg at du er fra Hemnes, og det er jeg også (søster til Anne-Lise Larsen). Fantastisk artig å se de fine tegningene dine!!

    1. mimahu sier:

      Hei, og takk. Så gøy! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s