Hvordan holde tegneblyanten

den

Har du noen gang tenkt over hvordan du holder blyanten når du tegner?  Dersom du blir bevisst blyantgrepet ditt kan det faktisk utgjøre en viss forskjell både i forhold til uttrykk og utholdenhet. Jeg vil nå vise deg noen ulike måter å bruke tegneredskapet på og forklare hensikten ved dem. Men når det er sagt, skal du aldri tvinge deg selv til å tegne på en måte som føles direkte unaturlig!

.

Trepunktsgrep

Hvordan:

Det vanligste grepet – trepunktsgrepet – er det du antageligvis bruker når du skriver. Som du ser berører tommelen, pekefingeren og langfingeren blyanten, mens ringfingeren, lillefingeren samt deler av hånda benyttes som støtte ned mot arket. Legg et rent papir mellom hånda og tegningen for å unngå at strekene blir gnidd utover.

Hvorfor:

Med tre fingre på blyanten har du god kontroll, og grepet egner seg når du jobber med fine, detaljerte tegninger.

.

Hvordan:

Trepunktsgrepet kan varieres ved å flytte fingrene lengre opp langs blyanten. Du vil fortsatt oppleve å ha god kontroll samtidig som bevegelsesfriheten øker.

Hvorfor:

Tegningen blir mer effektiv ettersom hver minste bevegelse med fingrene resulterer i en større bevegelse av blyantspissen. Husk for øvrig å holde blyanten i et løst og ledig grep.

.

Overhåndsgrep

Hvordan:

Hold blyanten i et lett grep mellom tommel og én eller flere av de øvrige fingrene. Hvilke fingre det gjelder vil avhengig av håndens proporsjoner.

Hvorfor:

Overhåndsgrepet refereres ofte til som den “riktige” måten å holde blyanten når du tegner. Jeg vil imidlertid ikke konkludere med at dette grepet er mer riktig enn andre, med det har unektelig sine fordeler.

Siden blyanten holdes skrått ned mot underlaget er det enkelt å skravere/skyggelegge. Selve “blyet” ytterst på blyanten får en større kontaktflate med papiret. For å få best resultat ved hjelp av et overhåndsgrep anbefales det å sitte eller stå (ved et staffeli) slik at ikke bare hånda, men hele armen har full bevegelsesfrihet.

.

Underhåndsgrep

Hvordan:

Utgangspunktet er et ordinært trepunktsgrep der du holder blyanten mellom tommel, pekefinger og langfinger. Vri hånda 180 grader og du vil få et underhåndsgrep. Grepet kan videre varieres ved å flytte tommelen opp eller ned langs blyanten.

Hvorfor:

Underhåndsgrepet er en løs, ledig og avslappende måte å tegne på – fordelaktig når du jobber i et stort format som krever store bevegelser.

.

4 kommentarer Legg til din

 1. annebloggen sier:

  Nå fikk jeg en aha-opplevelse! I barnehagen prøver vi jo (etter henstilling fra skolen) å få ungene til å holde blyanten «riktig» når de tegner. Altså å få dem til å bruke trepunktsgrep. Men mange foretrekker jo det du her viser som «overhåndsgrep» og som tydeligvis er et helt naturlig blyantgrep når man tegner. Seinest i forrige uke prøvde jeg å få en tegneglad jente til å holde blyanten i trepunktsgrep. Hun hadde heldigvis vett på å se hardt på meg og legge blyanten tilbake i det grepet som passet for henne. Nå skal jeg heller prøve å spørre om hun vil prøve trepunktsgrepet når hun skal skrive navnet sitt på tegningen. Og så skal jeg slutte å snakke om «feil» blyantgrep!

  1. mimahu sier:

   Det visste jeg ikke at de lærte i barnehagen:-O

 2. biggen sier:

  Takk for god artikkel

  1. mimahu sier:

   Hei! Bare hyggelig! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s