Barns tegneutvikling

Er du en av de mange som sluttet å tegne i det du beveget deg over fra å være et barn til å bli en ungdom? Lurer du kanskje på hvorfor du sluttet med den aktiviteten du likte så godt? Vel, det finnes nok en forklaring på det. I tidlig ungdomsalder er det slett ikke uvanlig å legge vekk blyant, tusj og pensel. På fagspråket kalles dette gjerne for tegnekrisa. Men før det eventuelt ender der skjer det langt mer spennende ting i fasen hvor tegneevnen utvikler seg.
Allerede på slutten av 1880-tallet begynte man å samle inn og studere barnetegninger, og siden den gang er det lagt fram en mengde teorier omkring barns tegneutvikling. Ut i fra disse studiene kan vi likevel si at det dreier seg om to ulike hovedsyn: den sosiokulturelle forklaringsmåten, som legger stor vekt på påvirkning og læring, og den utviklingspedagogiske forklaringsmåten, som fokuserer mer på modningens betydning for tegneutviklingen. Det er den sistnevnte forklaringsmåten jeg skal ta for meg i dette innlegget siden en smarting ved navn Viktor Lowenfeld (1903-1960) har delt inn- og navngitt ulike stadier i barns tegneutvikling.
I 1947 ga Lowenfeld og hans medforfatter W. Lambert Brittain ut boka ”Creative and Mental Growth”. I denne boka, som raskt ble regnet som en av de viktigste innen fagfeltet, hevdes det at barn har en naturlig medfødt evne til å uttrykke seg billedlig, og at det er opp til foreldre, lærere og ellers andre voksne å legge alt til rette for at barnet skal få skape fritt. Ved riktig miljømessig stimulans vil tegneferdighetene utvikle seg i naturlige og biologisk bestemte stadier.

Her er litt om de forskjellige stadiene slik de blir beskrevet:

Rablestadiet 2-4 år
Fra ukontrollert til kontrollert rabling. Etter hvert vil barna også gi navngi tegningene.

Førskjemastadiet/det egosentriske stadiet 4-7 år
«Hodefotingen» gjør sin entré: en sirkel til ansikt, og to streker til bein. Barnet tegner seg selv (og andre). Elementer som oppleves som viktig for barnet tegnes i stor størrelse mens uviktige ting er små og kan i visse tilfeller utelates. Det blir mulig å se hva tegningene forestiller. Tegningene som skapes i dette stadiet springer ofte ut i fra en opplevd hendelse eller interesse som betyr mye for barnet. Innholdet kan endre seg etter hvert som tegningen tar form. Barnet oppdager sammenhengen mellom gjenstand og farge.

Skjemastadiet 7-9 år
Det skapes symboler, skjemaer som gjentas med mindre variasjoner. F.eks. fremstilles menneskefiguren ved hjelp av enkle geometriske former. Menneskene skilles deretter fra hverandre ved ulike klesdrakter, frisyrer etc. Gjenstander tegnes fra sin mest karakteristiske side. Tegningene blir ofte til ved at barna ser etter hverandres tegninger. Nedre del av arket benyttes ofte som en grunnlinje. Utbretting: f.eks. å tegne/se tre vegger i et hus samtidig. Røntgentegning: f.eks. gjennomsiktige yttervegger i et hus.

Gryende realisme 9-12 år
Økt realisme i tegningen. Overlapping tas i bruk som et middel til å skape dybde i bilde. Mennesker (og gjenstander) fremstilles fra forskjellige vinkler. Kjønnsforskjeller tydeliggjøres. Fargebruken blir mer nyansert.

Det pseudonaturalistiske stadiet 12-14 år
En økende kritisk innstilling får svært mange til å legge tegning og maling på hylla da de ikke får til den naturalistiske fremstillingen de ønsker. Nå settes selve resultatet i fokus, i følge Lowenfeld. «Et bilde har ikke verdi på grunn av anstrengelse eller engasjement, men på grunn av hvordan det ser ut”.
Det er også verdt å merke seg at ikke alle er like sterkt visuelt innstilt. I motsetning til de fleste som betrakter form, lys, skygge osv. fra en viss avstand, skiller noen seg ut ved å engasjere seg mer følelsesmessig i motivet. Haptikerne fokuserer gjerne på detaljer og legger lar seg i større grad påvirke av andre sanseopplevelser enn den rent visuelle.

Kilder:
(Haabesland og Vavik, Kunst og håndverk: Hva og hvorfor, 2000)

Bilde:

http://snl.no/barnetegning

Signatur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s